Hidas aika ei tarkoita suurta määrää aikaa

Kesäloma. Silloin tehdään vain niitä asioita mitä halutaan. Paskat. Silloinkin, kuten Joululomalla, juostaan kaikki tutut ”kiinni”. Kaikki on nähtävä – aikatauluttamalla koko loma.

Meillä ainakin muutama tuttava/sukulainen on jo ääneen paheksunut, jopa suuttunut, kun emme ole ehtineet heidän mökilleen.

Norjalainen antropologi Thomas Hylland Eriksen (loistavan Hetken Tyrannian kirjoittaja) kertoo päivän Hesarissa viisaita.

Häneltä on kirjoituksen otsikkokin: Hidas aika ei tarkoita suurta määrää aikaa. Hän ehdottaa, että aikaa pitäisi suojella kuten ilmastoa, vettä, työympäristöä ja uhanalaisia eläimiäkin. Kiirekulttuuri vain kiihtyy. Nyt se valtaa jo lomatkin.

Kun ei enää näe hitaudessa arvoa, on menettänyt pysyvästi jotakin. Yllättävän moni ei enää pysty lukemaan kirjaa. Kroonisesta keskittymiskyvyn puutteesta on tulossa sivustyksen suurin neuroosi, hän sanoo.

Politiikan ja median aikajänne on nopea. Ekologia, kasvu ja kestävyys tarvitsevat pitkäjänteisyyttä. Tässä piilee tikittävä aikapommi. Nopeus syrjäyttää hitauden, jollei sitä tietoisesti varjele.

Tiedon määrä on räjähtänyt, mutta aika pysynyt samana. Aikaan survotaan yhä enemmän tietoa, liikettä, toimintaa. Pienetkin raot täytetään. Yksittäinen, yhtäjaksoinen hetki lyhenee. Näin aika lähestyy nollaa, Eriksen kertoo.

Globaali trendi kulkee kohti nopeutta, mutta en ole siitä huolissani. On hyvä että kokemuksia ja mahdollisuuksia on enemmän. Olen huolissani laadusta, jota menetetään. Sitä on vaikea palauttaa.

Vaarana on yhteiskunta, jossa ajatellaan vain pätkäajatuksia. Joista uupuu viisaita visioita tulevaisuudesta. Jossa joku saattaa paeta tietokaaosta fundamentalismiin, koska se tarjoaa yksinkertaistettuja, mustavalkoisia vastauksia.

Elämä on kypsymisprosessi, jossa opitaan ja kasvetaan. Nyt pelkäämme tulla vanhoiksi, koska kaikki on tässä ja nyt. 

Paljastuu levoton kulttuuri, joka ei arvosta kypsyyttä ja pitkää ikää. Koko ajan aloitetaan uutta, vanhasta ei opita. Tämä on seurauksista vakavin.

Enpä ole lukenut vähään aikaa mitään yhtä fiksua.

Olen jopa yrittänyt muutaman vuoden soveltaa hitauden viisautta työhöni, huonoin tuloksin. Jos et ole valmis samaan rumbaan muiden kanssa, valssaat nopeasti itsesi lattialta.

Pikku Apuri

About these ads

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s